menukalendarium
Poniedziałek, 2017-12-11
Imieniny:
Biny, Damazego
statystyki
Odwiedziło nas: 151001 osób
Do końca roku: 20 dni
Do wakacji: 193 dni
ankieta

Czy podoba Ci się nasza szkolna strona?

Pokaż wyniki
poleć nas

Poinformuj znajomych o istnieniu strony, przez kliknięcie w link poleć nas.

newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o tym co się dzieje w naszej szkole (wycieczki, akademie, rady rodzicielskie) - zapisz się na naszą listę mailingową.

Logo BIP

Mali kucharze wiemy co jemy

Jesteś tu: » Strona startowa » Mali kucharze wiemy co jemy

INNOWACJA PEDAGOGICZNA

    „ MALI KUCHARZE – WIEMY CO JEMY ”

 

  1. Autor : ANNA TASZNIK, nauczyciel Szkoły Podstawowej im. św. Jana Bosko w Zakrzowie
  2. Rodzaj innowacji: programowo-organizacyjna
  3. Zakres: innowacją objęte są dzieci klasy „0”- grupa dzieci sześcioletnich, dwa razy w miesiącu.
  4. Przewidywany czas: październik 2016- maj 2017.
  5. Celowość wprowadzenia innowacji:

 

Myśl o realizowaniu innowacji  pedagogicznej powstała w wyniku wieloletniej  obserwacji uczniów podczas wspólnych śniadań, rozmów na temat spożywanych artykułów, niekoniecznie zdrowych.

Innowacja ma za zadanie wprowadzić dzieci i osoby dorosłe w świat zdrowego stylu życia- odżywiania, jak i zachowań prozdrowotnych, wspólnego dbania o zdrowie i kondycję.

Jest zgodna z Podstawą Programową Wychowania Przedszkolnego  i rozszerza treści edukacyjne zawarte w programie MAŁY ELEMENTARZ-ROCZNE PRZYGOTOWANIE PRZEDSZKOLNE autorstwa Wiesławy Żaby –Żabińskiej wydane przez Grupa MAC S.A.2016.

Przygotowuje dzieci do świadomego wyboru i podejmowania decyzji czy chcą jeść zdrowo. Dzieci mogą przekonać się , że gotowanie może być łatwe i przyjemne. Samodzielnie będą hodować przyprawy ( rzeżucha. szczypiorek, pietruszka), które potem będą używać do przygotowania potraw. Zajęcia te dają możliwość nauki gotowania, wykonywania różnych potraw( sałatek, soków, pieczenia ciasteczek etc.), ale również uczą pracy w grupie, przydziału obowiązków i planowania czasu potrzebnego do przygotowania potrawy. Uczą , które produkty są zdrowe i dlaczego, jak również,  których nie należy nadużywać.

Dzieci mają  możliwość nauczenia się zasad zdrowego odżywiania zgodnych z Piramidą Żywieniową. Program angażuje do współpracy rodziców, którzy uczestniczą w przygotowaniu potrzebnych składników.

 

CELE INNOWACJI:

  1. Wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania oraz higieny przyrządzania posiłków
  2. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych
  3. Czerpanie radości ze wspólnego przygotowania posiłków
  4. Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku
  5. Wykorzystanie umiejętności matematycznych podczas przygotowania posiłków – odmierzanie płynów różnymi miarkami( litr, pół litra), ważenie produktów ( pojęcia kilogram, pół kilograma, szczypta ect.)
  6. Rozwijanie umiejętności korzystania z książek kucharskich, przepisów mam, babć, prababć.
  7. Zapoznanie z zasadami bezpiecznego korzystania z kuchni, urządzeń kuchennych, naczyń
  8. Rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych
  9. Wdrażanie zasad savoir-vivre  zachowania przy stole.

 

PRZEWIDYWANE EFEKTY:

Innowacja ta podniesie poziom wiedzy kulinarnej dzieci w klasie „0”. Zapewni możliwość praktycznego zastosowania ich wiedzy w przygotowaniu posiłków, jak również spowoduje dalsze ich zainteresowanie tematem zdrowego odżywiania.

„MALI KUCHARZE – WIEMY CO JEMY” – to dla dzieci zabawa i wielka przygoda, których efektem będą właściwe nawyki żywieniowe.

 

EWALUACJA:

  1. Wspólne spożywanie przygotowanych potraw
  2. Zastosowanie wśród uczniów metody niedokończonych zdań, a wśród rodziców przeprowadzenie ankiety na temat prowadzonych zajęć
  3. Zaproszenie do szkoły rodziców i przygotowanie potraw  z okazji DNIA MATKI i OJCA.

 

 

 

 


Galerie

Opracowanie: szkolnastrona.pl